ÜNSAL ÇANKAYA


1958 yılında Afyonkarahisar ili Emirdağ ilçesi, Suvermez köyünde doğdu.
Çocukluğu yazları köyde ve yaylada, kışları TDDY de memur bir 'İstasyoncu Baba'nın gece, gündüz nöbette yokluğuyla, annenin o memur maaşını beş çocuğu yetirme çabasına saygı ve hep okumakla geçti.
Türkü yakmak, söylemek kadar ağıt yakmak da içinde en tanıdık duygu olarak yaşadı. Bu nedenle Aykız adıyla heceler yazdı zaman içinde.
Yurdun eski okullardan Sahip Ata İlkokulu, Şemsettin Karahisari Ortaokulu ve Afyon Lisesi'nin muhteşem kütüphanelerinin devamlı konukluğunda mutlu, okumak özlemi içinde kalan annenin çabaları kendi düşleriyle buluştuğundan başarıyla 1976 yazına kadar okudu. 
O yıl Lise şiir okuma yarışmasında birinci oldu Attila İlhan'ın "Mustafa Kemal'in Sofrası" başlıklı şiiriyle. Aynı yıl MTTB' nin düzenlediği şiir yarışmasında Afyonkarahisar il üçüncülüğünü Yahya Kemal'in Süleymaniyede Bayram Sabahı şiiriyle kazandı.
Her iki yarışma da okuma açlığını doyuracak kitap ödülleriyle sonuçlanmıştı.Ki önemsediği aslında bu sonuçtu.
Aynı yıl Hukuk Fakültesi kazandı, 1982 yılında bitirdi, sınav kazanıp hakim adaylığını da Ankara'da yaptı ve staj sonrası 1985 yılında önce Cumhuriyet Savcısı olarak iki buçuk yıl Bartın'da, orasının ilçe olduğu yıllarda ve daha sonra da önce Mardin iline bağlı iken tam da orada çalışırken Batman iline bağlanan bir küçücük ilçe olan Gercüş'te iki buçuk yıl çalıştı. Sonra Eskişehir Sarıcakaya ve Sivrihisar ilçelerine hakim olarak atandı. Gebze ilçesinde on altı yıl hukuk hakimi olarak çalıştı.

Emekli olduğunda yaşamak istediği tek bölge Ege'dir, İda'nın koruyan kanatlarıyla insanı ısıtan maviliğinde.
Öyle karanlık bir dünyasına bakmaktadır ki ülkenin otuz yıldır, tek özlemi o nedenle maviliktir: insana aydınlık bir dünya da var , yaşanacak bir dünya diyen ve özgürlüğü duyuran tüm kartelasıyla.

Hukuk der, her zaman , herkese gerekli olan, adalet der yine, herkese gerekecek olan da.
Hukuksuzluklardır şiir ve öykü yazdıran, gündelik bunaltılardır kendini dipten dibe duyuran.
Kararları ile söyleyemediklerini şiirde söylemeye çabalar; ağıtla, deyişlerle, ölçülü, ölçüsüz yazıp durduğu özlemlerdir geçen güzel günlere, yaşanmayan düşlere.
İlk şiiri Vasiyet Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1982 Yılı Ceride-i Kantar Dergisi içinde yayımlanmıştır. Okuma ve yazma işi ile at başı gitse de yayım için 2006 yılına kadar bir yerlere göndermeyi düşünmemiştir yazdıklarını.
Sonra internet yaygınlaşmış, yayınlanan dergilerin çoğundan haberdar bile olunamadığı görülmüş ve sanal dünyadan takibe alınan dergilerle yazışmalar başlamıştır.
Şiirleri 2006 yılından bu yana Bireylikler, Şiiri Özlüyorum, Koridor, Sincan İstasyonu, Ekin Sanat, Şiir Defteri, Akatalpa , Kurşun Kalem, Mühür, Afrodisyas Sanat , Tmolos , Sunak ve Emirdağ Vakfı Kültür Sanat Edebiyat Dergisi'nde, öyküleri ise Sincan İstasyonu ve Emirdağ Vakfı Kültür Sanat Edebiyat Dergisi'nde yayımlanmıştır. Halen de dergilerde şiir ve deneme türünden yazılar ve günlük benzeri yazılar yayımlamayı sürdürmektedir.
Avuçlarımda Kına başlıklı bir şiir dosyası hazırdır, ancak hiç bir yere yayım için gönderilmemiştir. 
Türkiye Barolar Birliği'nin açtığı yarışmada değerli şiir insanlarından oluşan jüri 'Siz Nasıl Uyudunuz' başlıklı şiirini seçmiş, bu şiir  TBB yayını olarak Hukukçu Şairler Seçkisi - 2011-  isimli  kitapta yayımlanmıştır seçilen tüm şiirler arasında.
Veysel Gültaş imzalı "Kadı Burhaneddin'den Günümüze Hukukçu Şairler Antolojisi" nin genişletilmiş üçüncü baskında yüzlerce ünlü hukukçu şair arasında dokuz şiiriyle yer almıştır, bu değerli eseri de TBB .238 nolu yayın olarak 2014 yılı Ocak ayında yayımlamıştır.

Bir pratisyen doktor olan Muzaffer ile evli, mutlu, Özel bir üniversitede robot teknolojisi okuyan, yirmi üç yaşında Alican Onur isimli bir oğul sahibidir canından çok sevdiği. Yine çok sevdiği mesleğinde ise yargıyı ele geçirmek isteyen siyasi egemenlerin 2013 yılındaki ' kendilerinden olmayanları'  tasfiye amaçlı sürgününe uğramış, emekli olmak zorunda kalmıştır boyun eğmemek için. Şimdi yazın alanına okuma ve yazma için daha çok zamanı olan birisi olarak emek vermektedir bilgisayar başında. Yeniden, yeniden okunacak, ilk kez ele alınacak ne kadar çok kitap ve dergisi birikmiştir kitaplığında.
Sağlıktır şimdi tek dileği, kendisi, ailesi ve tüm insanlar için, barıştır tüm dileği dünyadaki tüm ülkeler için, açlık , susuzluk olmasındır kaygısı bir tek bile olsa her canlı için.

Adres: Ünsal Çankaya.
Gebze Emekli Hakimi . 

2010 İZMİR TÜYAP ETKİNLİKLERİ

2010 İZMİR TÜYAP ETKİNLİKLERİ
Fuar ayrıntıları için resme tıklayınız