GÜLSÜM CENGİZ
Şair, yazar. 12.7.1949’da Isparta-Sütçüler’de doğdu. 1966’da İstanbul İlköğretmen Okulu’nu bitirdi. 1966’dan 1980’e dek Balıkesir ve İstanbul’da öğretmenlik yaptı; 1980’de mesleğinden ayrılarak yayıncılık alanında çalışmaya başladı. Çeşitli yayın kuruluşlarında editör ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. TRT 1 İstanbul Radyosu’nda, Yaşam Radyo’da, Radyo Cumhuriyet’te, Özgür Radyo’da, TRT 2 televizyonunda program hazırlayıp sundu, metin yazarı ve danışman olarak görev yaptı... Cumhuriyet, Emek ve Evrensel gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı.
Gülsüm Cengiz, şiirini yaşamın bütünselliğinden yola çıkarak kuran bir ozandır; şiir, tiyatro, çocuk ve gençlik edebiyatı alanında ürettiği yapıtlarının özünü ve biçimini belirleyen şey sanat anlayışı ve dünya görüşüdür. Toplumcu gerçekçi akıma bağlanmış bir sanatçıdır. Sanatın işlevsel, sanatçının ise toplumuna ve çağına karşı sorumlulukları olduğuna inanıyor. Yaşamın en önemli öğelerinden biri olan insanı da yaşamın bütünselliği içinde, toplumsal ilişkileriyle ve bireysel sorunlarıyla ele almaya çalışıyor. Ancak özellikle toplumsal yaşam içinde ikincil konumdaki suskun, baskılanmış kadınların yaşadıklarını dile getirerek onlara ses olmaya çalışıyor. Yaşamın bütünselliği içinde çocuklar, emekçiler yaşamlarına tanıklık etmeye çalıştığı öteki kesimler. Bunun yanı sıra, üyesi olduğu yazar örgütlerinde görev aldı. 1992’de Aziz Nesin’le Türkiye Yazarlar Sendikası Yayın Komisyonunda çalıştı; 1993’te ve 1999-2005 tarihleri arasında TYS Genel Sekreteri görevini üstlendi. 2005-2007’de PEN Türkiye Merkezinde Barış İçin Yazarlar Komitesi üyesi olarak çalıştı. Radyo ve televizyonlarda program hazırlayıp sundu, metin yazarı ve danışman olarak görev yaptı. Cumhuriyet, Emek ve Evrensel gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. 1998’de Günlük Emek Gazetesinde yazdığı insan haklarını konu edinen makalesindeki bir cümle nedeniyle İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından iki yıl cezaya çarptırıldı. Ancak, cezası aynı suçu beş yıl içinde bir daha işlememek koşuluyla ertelendi. Şu anda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

KİTAPLARI
Edebiyata şiirle girdi. Şiir kitapları: Eylül Deyişleri (1987), Sevdamız Çiçeklenir Zulada (1990), Mayısta Üzgün Gönlüm (1993), Akdeniz’in Rengi Mavi (1997).
Oyun kitapları; Makas Kesmez İğne Dikmez Olmasa Ellerimiz (1997), Hepimiz Çevreciyiz (1997) ve Yaşamın İzindeki Kadınlar (2007)
Yazar; Selam Yaratana: Emek Şiirleri 1 (2000), Ellerimiz Günışığı: Emek Şiirleri 2 (2002) adlı antolojileri Eray Canberk’le birlikte hazırladı. Monografi: Hans Christian Andersen-2008, Nasrettin Hoca-2008. Anı-Deneme: Boğaz’daki Mutlu Çocuk Kuzguncuk-2009.
Ayrıca yayınlanmış çok sayıda çocuk ve gençlik kitabı vardır.

ÇEVRİLEN ESERLER
Ayşe’nin Günleri adlı ilkgençlik romanı , 1997’de Almanca’ya çevrilerek “Katzen washt man Nicht” adıyla İsviçre ve Avusturya’da yayınlanmış ve Almanya’da da okurlarıyla buluşmuştur. Ayşe’nin Günleri TEDA Projesi kapsamında Arapça’ya ve Rusça’ya çevrilmiştir. Suriye- Dar ül Haris Yayınevi; Rusya- Krug Yayınevi-2010.
13 çocuk öyküsü Almanca’ya çevrilerek Almanya’da Verlag Anadolu tarafından “İki Dilde Kitaplar” dizisinde yayınlanmıştır. Ayrıca 6 çocuk öyküsü de Almanca’ya çevrilerek Freie Akademie tarafından Almanya’da Türkçe-Almanca ve CD’li olarak yayınlandı. Suyun Rengi ya da Rengarenk Çiçek Bahçesi adlı öyküsü İngilizce ve Türkçe olarak yayınlanmıştır. (2007)
Şiirleri İngilizce, Almanca, Elence, İbranice, Romence, Azerice, Rusça, Fransızca, Arapça ve Kürtçe’ye çevrilerek seçki, derleme ve dergilerde yayınlanmıştır.

ÖDÜLLERİ
Şiir, İYG şiir ve Politika Gazetesi Özel Ödülü-1979; Şiir, Yeni Türkü Yayınevi-1986; Çocuk Kitabı, Kuşlar Kralı Kim Olacak? Sıtkı Dost Çocuk Edebiyatı-1990; Çocuk öyküsü, Bir Kedinin Günlüğü, Türkiye Yayıncılar Birliği- 1990; Oyun, Makas Kesmez İğne Dikmez Olmasa Ellerimiz, TOBAV ve Çankaya Belediyesi- Gençlik Dalı Büyük Ödülü- 1991; Şiir, TRUVA ŞİİR ÖDÜLÜ-1995; Gençlik romanı, Ayşe’nin Günleri- Almanya Mainz’deki ESELSOHR dergisinden Fallt aus dem rahmen “sıradışılık ödülü”- 1997; Oyun, Yaşamın İzindeki Kadınlar; Dil Derneği Kerim Afşar Ödülü- 2005
Gülsüm Cengiz, yazarlık mesleğiyle ilgili olarak birçok ulusal ve uluslar arası edebiyat toplantısı, buluşma ve konferansa katılarak bildiri sunmuştur

2010 İZMİR TÜYAP ETKİNLİKLERİ

2010 İZMİR TÜYAP ETKİNLİKLERİ
Fuar ayrıntıları için resme tıklayınız